Menu
Deelnemer worden

Trap niet in de trucs van de acquisitiefraudeur

Malafide acquisiteurs hanteren verschillende tactieken waarmee ze ondernemers met een ongewenst contract opzadelen. Bekijk een voorbeeld en zie welke trucs zij uithalen..

Het formulier dat u hieronder ziet is door een malafide advertentiebureau gebruikt om ondernemers er in te luizen. Dat gaat als volgt:

• De oplichters bellen met het bedrijf en vragen of er interesse is een bestaand contract over advertentieruimte te verlengen. In werkelijkheid is het bedrijf nog geen klant en meestal hebben ze geen interesse in de diensten van de persoon die belt.
• De beller zegt akkoord te gaan met de ‘opzegging’, maar moet dit nog wel even schriftelijk vastleggen. Daarom ontvangt de ondernemer een formulier waarin de opzegging wordt geformaliseerd.
• Wat gedupeerden van deze truc niet doorhebben is dat ze met het tekenen van het formulier juist een verbintenis aangaan!Nieuwe wetgeving tegen acquisitiefraude
Overigens zijn ondernemers sinds 1 juli beter beschermd tegen acquisitiefraudeurs. Maar de Fraudehelpdesk verwacht niet dat dit soort fraude daarmee helemaal ten einde zal zijn. Volgens de nieuwe wet moet een advertentiebureau bijvoorbeeld aantonen dat een ondernemer/klant goed is voorgelicht. Het moet nog blijken of in bovenstaand voorbeeld een rechter zal oordelen dat een ondernemer niet goed is voorgelicht. In de tekst staat immers vrij duidelijk dat een nieuwe verbintenis wordt aangegaan. Hoewel een ondernemer dat niet wil, tekent hij toch voor de overeenkomst. In het voorafgaande telefoontje heeft hij namelijk duidelijk aangegeven geen interesse te hebben. Hij vertrouwt er op dat terug te lezen in het formulier. Helaas is dat niet het geval.

Bron foto: Domenico/ Flickr.com, CC BY-NC 2.0.


Gerelateerd nieuws

CHINESE ZAKENDEAL BLIJKT VALSTRIK

Het Nederlandse bedrijfsleven lijkt in het vizier gekomen van Chinese oplichters. Ondernemers worden gouden bergen beloofd, maar komen er slecht van af.

Lees verder

Herken signalen van faillissementsfraude

Faillissementsfraude kost de samenleving tot een miljard schade, schat het Openbaar Ministerie. Maar wat is faillissementsfraude eigenlijk?

Lees verder

Schade door fraude terugdringen?
Word deelnemer

Als deelnemer aan de FraudeInfodesk draagt uw bedrijf/instelling in belangrijke mate bij aan de bestrijding van oplichters die anders vrij spel hebben.

Meer informatie Deelnemer worden