Menu
Deelnemer worden

CHINESE ZAKENDEAL BLIJKT VALSTRIK

Het Nederlandse bedrijfsleven lijkt in het vizier gekomen van Chinese oplichters. Ondernemers worden gouden bergen beloofd, maar komen er slecht van af.

De Chinese oplichters lijken vooralsnog vooral geïnteresseerd in bedrijven actief in de toerismesector. Het gaat bijvoorbeeld om organisaties die cursussen geven of meerdaagse trips verzorgen. Ze worden benaderd door wat lijkt een groot Chinees bedrijf te zijn. Dat bedrijf wil als serieus uitje met enkele honderden personeelsleden naar Nederland komen. Het gaat om flinke opdrachten van enkele tonnen. Dat is voor de Nederlanders natuurlijk een buitenkans.

De Chinezen doen veel moeite het vertrouwen van hun Nederlandse doelwit te winnen. Ze onderhandelen over de prijs en geven graag uitleg over de exacte plannen van de reis. Alles wordt bovendien nauwkeurig in een professioneel ogend contract vastgelegd.

Twee varianten
De Nederlandse Fraudehelpdesk heeft uiteenlopende meldingen gekregen. Soms moeten de Nederlandse bedrijven ineens allerlei kosten betalen. Omdat ze anders bang zijn de grote opdracht mis te lopen doen ze dit. In een andere variant wordt het bedrijf uitgenodigd naar China te komen. Daar moet vervolgens het contract worden ondertekend.

In verband met deze scam wordt vaak de stad Kunming genoemd. De Nederlandse ondernemers worden hierbij flink in de watten gelegd, in dure hotels en restaurants. Vervolgens blijkt dat de buitenlandse gasten alle kosten voor het verblijf en levensonderhoud zelf moeten betalen. Soms wordt ook verlangd dat ze zogenaamd smeergeld betalen zodat de Chinese overheid medewerking verleent. Ook kunnen onverwacht nog allerlei notariskosten opduiken. Ook dan zijn bedrijven vaak bereid dit te betalen. Vaak haken ze echter teleurgesteld af als de eisen van de Chinezen te hoog oplopen.

Bron foto: Philippe Semanaz/Flickr.comCC BY-NC-SA 2.0.

Gerelateerd nieuws

Herken signalen van faillissementsfraude

Faillissementsfraude kost de samenleving tot een miljard schade, schat het Openbaar Ministerie. Maar wat is faillissementsfraude eigenlijk?

Lees verder

Trap niet in de trucs van de acquisitiefraudeur

Malafide advertentiebureaus hanteren verschillende tactieken waarmee ze ondernemers een ongewenst contract opdringen. Bekijk een voorbeeld en zie welke trucjes worden uitgehaald

Lees verder

Schade door fraude terugdringen?
Word deelnemer

Als deelnemer aan de FraudeInfodesk draagt uw bedrijf/instelling in belangrijke mate bij aan de bestrijding van oplichters die anders vrij spel hebben.

Meer informatie Deelnemer worden