Menu
Deelnemer worden

Herken signalen van faillissementsfraude

Faillissementsfraude kost de samenleving tot een miljard schade, schat het Openbaar Ministerie. Maar wat is faillissementsfraude eigenlijk? En welke signalen kunnen een ondernemer helpen een aanstaand faillissement te herkennen?

Wat is het?
Faillissementsfraude is grofweg in te delen in twee categorieën, afhankelijk van de lieden die er verantwoordelijk voor zijn: de gelegenheidsdaders en de beroepsfraudeurs. Bij de eerste groep gaat het voornamelijk om ondernemers die waarde aan de onderneming onttrekken, terwijl het faillissement aanstaande is of zelfs al is uitgesproken. Het kan bijvoorbeeld gaan om een meubelstuk dat emotionele waarde heeft dat de ondernemer graag in zijn bezit wil houden. Ook kan de ondernemer zich schuldig maken aan fraude als hij de curator verhindert zijn werk goed te doen. Dit levert natuurlijk schade op voor de schuldeisers. Een belangrijk verschil met de beroepsfraudeurs is dat het bij deze gelegenheidsdaders nooit de bedoeling is geweest een bedrijf op te zetten met het doel het te laten ‘ploffen’.

De beroepsfraudeurs richten wél een bedrijf op (of nemen het over) met als doel het met zoveel mogelijk schulden op te zadelen. Ze bestellen bijvoorbeeld enorme voorraden, terwijl ze weten dat ze de rekening niet kunnen betalen. Dit wordt ook wel flessentrekkerij genoemd. Zodra het bedrijf over de kop gaat, kunnen leveranciers naar hun geld fluiten. De voorraad hebben de fraudeurs dan al stiekem en vaak tegen dumpprijzen verkocht. Meestal blijven dit soort fraudeurs zelf uit beeld. Ze stellen zogeheten katvangers aan die officieel directeur worden van een ‘plof-bv’. Dit zijn dikwijls kwetsbare personen die tegen een vergoeding hun handtekening zetten onder een contract. Ze weten dan niet precies waar ze voor tekenen. Als het faillissement is uitgesproken valt bij deze katvangers niks te halen.

Hoe herken je het?
Een faillissement komt zelden uit de lucht vallen. Een aantal signalen wijzen op een mogelijk aanstaand faillissement. Dat geldt voor als ze zich los van elkaar voordoen, maar zeker in combinatie met elkaar:

– Er zijn veel wisselingen in het bestuur van een organisatie
– Het bestelgedrag van een organisatie verandert sterk
– Rekeningen worden ineens minder snel betaald
– Er is (ineens) sprake van een groot personeelsverloop
– Het bedrijf deelt minder informatie
– Veel fraudeurs proberen eerst een band op te bouwen met hun slachtoffers. Ze plaatsen bijvoorbeeld in eerste instantie wat kleinere bestellingen en betalen die contant. Zo krijgt de leverancier vertrouwen in die partij. Dan plaatsen ze ineens een grote order, waar ze dan opeens een factuur voor willen ontvangen. Deze betalen ze vervolgens niet.

Wat doe je er tegen als ondernemer?
Ondernemers kunnen een aantal checks zelf uitvoeren om te voorkomen dat ze in zee gaan met een bedrijf dat op het punt staat failliet te gaan:
– Wisselingen in het bestuur. Bij de Kamer van Koophandel is te controleren of bij een bedrijf recentelijk veel bestuurswisselingen hebben plaatsgevonden. Dat is geen goed teken.
– Wees terughoudend als een bedrijf moeilijk doet als u om extra informatie vraagt. Dus plaatsen ze opeens grote bestellingen en willen ze daar geen toelichting op geven? Let dan extra op.
– Ook moeten ondernemers extra goed opletten wanneer er zich een nieuwe klant meldt die snel geleverd wil krijgen. Vraag om een toelichting. Blijft die uit? Ga dan niet met deze partij in zee.

Natuurlijk zijn er ook zogeheten kredietverzekeraars die tegen betaling een inschatting maken van de levensvatbaarheid van een onderneming.

Bron foto: Wendy Copley

Gerelateerd nieuws

CHINESE ZAKENDEAL BLIJKT VALSTRIK

Het Nederlandse bedrijfsleven lijkt in het vizier gekomen van Chinese oplichters. Ondernemers worden gouden bergen beloofd, maar komen er slecht van af.

Lees verder

Trap niet in de trucs van de acquisitiefraudeur

Malafide advertentiebureaus hanteren verschillende tactieken waarmee ze ondernemers een ongewenst contract opdringen. Bekijk een voorbeeld en zie welke trucjes worden uitgehaald

Lees verder

Schade door fraude terugdringen?
Word deelnemer

Als deelnemer aan de FraudeInfodesk draagt uw bedrijf/instelling in belangrijke mate bij aan de bestrijding van oplichters die anders vrij spel hebben.

Meer informatie Deelnemer worden