Menu
Deelnemer worden

Factuurfraude

Bedrijven lopen groot risico op oplichting als fraudeurs hun facturen onderscheppen. Bekijk twee voorbeelden van gemanipuleerde exemplaren waarmee fraudeurs hun slag wisten te slaan.

Veel bedrijven versturen en ontvangen aan de lopende band facturen. Oplichters proberen hier tussen te komen door facturen te onderscheppen. Vervolgens zetten ze hun eigen rekeningnummer op de nota. Ze hopen dat een niet-oplettende boekhouder de factuur betaalt en zij er met het geld vandoor kunnen.

Voorbeeld 1
Het onderstaande voorbeeld* laat zien hoe eenvoudig dit soms gaat. Links de originele factuur, rechts het gemanipuleerde exemplaar (klik voor een grotere weergave):

Origineel Vals

Niet goed weergegeven? Klik hier voor de volledige afbeelding

Niet goed weergegeven? Klik hier voor de volledige afbeelding

Heel geniepig is aan het vervalste document de volgende zin toegevoegd:

Voorbeeld 2
Ook in het tweede voorbeeld lijkt de vervalste factuur zeer sterk op het origineel. Opvallend is dat de oplichters de gewijzigde bankrekening hebben weergegeven in de kleuren die passen bij de huisstijl van het bedrijf (klik voor een grotere weergave):

Origineel Vals

Niet goed weergegeven? Klik hier voor de volledige afbeelding

Niet goed weergegeven? Klik hier voor de volledige afbeelding

Vrijwel de volledige factuur is ongewijzigd gelaten, met uitzondering van de regels waar bankgegevens zijn vermeld:

Hoe de oplichters de facturen in handen krijgen, is niet bekend. In sommige gevallen worden ze uit postbussen gehengeld.

Tip!
Krijgt u een factuur waarop staat dat het bedrijf een gewijzigd rekeningnummer heeft? Check dit dan altijd door even een telefoontje te plegen met het bedrijf waar u zaken mee doet. Gebruik het telefoonnummer van het bedrijf dat bij u bekend is, niet het nummer dat op de factuur staat. In het verleden is gebleken dat oplichters ook het tefoonnummer wijzigen en u dus niet het echte bedrijf te spreken krijgt.

*) Vanwege privacy zijn gegevens van de gedupeerde bedrijven onleesbaar gemaakt.

Bron foto: Michael Coghlan/ Flickr.com, CC BY-NC 2.0.

Schade door fraude terugdringen?
Word deelnemer

Als deelnemer aan de FraudeInfodesk draagt uw bedrijf/instelling in belangrijke mate bij aan de bestrijding van oplichters die anders vrij spel hebben.

Meer informatie Deelnemer worden